Στρούμφ!

1

Μια φορά και ένα καιρό ήταν ένα ξεχασμένο χωριουδάκι στο δάσος όπου κατοικούσαν κάποια μικροσκοπικά πλασματάκια που τα έλεγαν Στρουμφάκια.

Στο ίδιο δάσος ζούσε και ο κακός Δρακουμέλ με την γάτα του την Ψιψινέλ, που ήταν ένας μοχθηρός και γεμάτος κακία μάγος, που έλεγε συνεχώς: «Ω! πόσο σας μισώ απαίσια στρουμφάκια! Σίγουρα μια μέρα θα βρω το δρόμο για το στρουμφοχωριό σας και τότε, αλίμονό σας!».

2

Αν κι εσείς είστε καλά παιδάκια, σίγουρα θα συναντήσετε κάποια μέρα και τα στρουμφάκια!

Τα τηλεοπτικά Στρουμφάκια υπάρχουν εδώ και 31 χρόνια. Πολλοί όμως δεν γνωρίζουν ότι υπήρξαν για 25 χρόνια πριν εμφανιστούν στην τηλεόραση.

Τα εξαιρετικά δημοφιλή μπλε πλάσματα με την δική τους μοναδική Στρουμφογλώσσα δημιουργήθηκαν από τον Pierre Culliford, Πιερ Κυλιφόρ, γνωστός και ως Peyo, “Πεγιό”, έναν σκιτσογράφο γεννημένο στις Βρυξέλλες (1928-1992).

Τα στρουμφάκια, τα μικρά γαλάζια πλάσματα του δάσους, εμφανίστηκαν το 1958, την 23η Οκτωβρίου, σε μια λωρίδα στο βελγικό περιοδικό κόμικ Le Journal de Spirou.

3

Οι αναγνώστες λάτρεψαν αμέσως τα χαρωπά μπλε πλάσματα που ζούσαν σε σπίτια σαν μανιτάρια μέσα στο δάσος, με αποτέλεσμα η σύνταξη να παραγγείλει μια χωριστή σειρά με αυτά και έτσι μέχρι τον επόμενο χρόνο, τα Στρουμφάκια είχαν τη δική τους σειρά στο περιοδικό.

Την ίδια χρονιά ένας αμερικανός επιχειρηματίας, απέκτησε τα δικαιώματα των χαρακτήρων στη Βόρεια Αμερική. Τα αρχικά παιχνίδια ήταν φιγούρες και κούκλες.

Το 1975, τα Στρουμφ εμφανίστηκαν στην πρώτη τους ταινία στο Βέλγιο. Η διεθνής επιτυχία τους κορυφώθηκε μετά το 1981, όταν το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC ζήτησε τη σειρά σε κινούμενα σχέδια για το πρωινό πρόγραμμα του Σαββάτου.

Η Hanna-Barbera(Φλίντστοουνς, Τζέτσονς, Σκούμπι-Ντου) ανέλαβε τη δημιουργία της.

4

Η υψηλή ποιότητα της σειράς φάνηκε από την αρχή με το ευχάριστο σενάριο και το καλοσχεδιασμένο animation.

Αποδεικνύοντας ότι η σειρά άξιζε την αναγνώριση, τα Στρουμφάκια κέρδισαν το βραβείο Emmy το 1983.

Μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει 9 κύκλοι επεισοδίων με 256 συνολικά επεισόδια

Η Στρουμφομανία εξαπλώθηκε σε όλο τον πλανήτη. Με θεατές εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο, τα Στρουμφ απέφεραν τζίρο που παγκοσμίως ξεπερνά τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

η αναζήτηση για την αγγλική εκδοχή της ονομασίας τους, smurfs, στο Google επιστρέφει σχεδόν 7 εκατόμμυρια αποτελέσματα.

Στέλεχος της IMPS, της εταιρίας η οποία έχει τα δικαιώματα των Στρουμφ, εκτιμά ότι τα ετήσια έσοδα από τις πωλήσεις των βιντεοπαιγνιδιών και συναφών εμπορικών ειδών στην Ευρώπη φθάνουν τα 5-12 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.

Η ηρεμία και η χαρωπή διάθεση αυτών των θρυλικών πλασμάτων, ταράζεται από τα προβλήματα που προσπαθεί να δημιουργήσει, όπως αναφέραμε παραπάνω, ο “ταλαντούχος” μάγος Δρακουμέλ, τον οποίο τον χαρακτηρίζει η αποστροφή που νιώθει για την γαλάζια αυτή φυλή.

5

Ο μαυροφορεμένος μάγος μαζί με την κακιά γάτα του, Ψιψινέλ, κάνει ατελείωτες προσπάθειες να πιάσει τα Στρουμφάκια, για να τα βάλει στη χύτρα του, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει για να φτιάξει χρυσό με ένα παλιό μαγικό ξόρκι.

Αυτή η επιθυμία του για το χρυσό μετά την 2η-3η σεζόν ως δια μαγείας εξαφανίστηκε και απλώς μετά ήθελε να τα φάει.

Αν και οι εκτιμήσεις διαφέρουν, πιστεύεται πως υπάρχουν περίπου 100 αρσενικά Στρουμφάκια, ένα θηλυκό, η Στρουμφίτα, και ένα μωρό-Στρουμφάκι.

6

Με την εξαίρεση του Μπαμπά-Στρουμφ, του γενειοφόρου πατριάρχη και αρχηγού του χωριού, τα περισσότερα Στρουμφάκια είναι ακριβώς πανομοιότυπα και διακρίνονται μόνο από την προσωπικότητά τους. Οι λίγες εξαιρέσεις αποτελούν τις πιο ευδιάκριτες προσωπικότητες της σειράς.

Παίρνουν τα ονόματά τους είτε από την κύρια δραστηριότητά τους, όπως ο εργάτης (Προκόπης), ο Ζωγράφος, ο καλλιτέχνης (Ντορεμί), ο μάγειρας, κ.ά, ή από τα κύρια χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους, όπως ο έξυπνος (Σπιρτούλης), ο τεμπέλης (Χουζούρης), ο φαρσέρ (Χαχανούλης), ο όμορφος (Μελένιος), ο Λιχούδης κ.ά.

7

Σύμφωνα λοιπόν, με τα λεγόμενα του Μπαμπαστρούμφ στο επεισόδιο της πρώτης σεζόν με τίτλο “Η μαγική… ρούμπα (The Hundredth Smurf)”, τα Στρουμφάκια είναι 100 στο σύνολο. Η λίστα που ακολουθεί αριθμεί τα πιο γνωστά Στρουμφ με τα ονόματά τους

1. Μπαμπαστρούμφ (Papa Smurf)

2. Στρουμφίτα (Smurfette)

3. Σπιρτούλης (Brainy Smurf)

4. Προκόπης (Hefty Smurf)

5. Ξεφτέρης (Handy Smurf)

6. Χαχανούλης (Jokey Smurf)

7. Γκρινιάρης (Grouchy Smurf)

8. Χουζούρης (Lazy Smurf / Sleepy Smurf)

9. Κοιμήσης (Dreamy Smurf)

10. Λιχούδης (Greedy Smurf /Chef Smurf)

11. Σκουντούφλης (Clumsy Smurf)

12. Μελένιος (Vanity Smurf)

13. Ντορεμί (Harmony Smurf)

14. Μουσούδης (Tracker Smurf)

15. Λουλούκος (Painter Smurf)

16. Μουτζούρης (Sloppy Smurf)

17. Μπιμπίκος (Poet Smurf)

18. Μπιζέλης (Farmer Smurf)

Ο Μπαμπαστρούμφ είναι ο μόνος χαρακτήρας ανάμεσα στα Στρουμφάκια που είναι ντυμένος με κόκκινα ρούχα και κόκκινο σκούφο και με γενειάδα. Είναι ο αρχηγός της κοινότητας, ο ηγέτης του Στρουμφοχωριού και πατρική φιγούρα για τα υπόλοιπα Στρουμφάκια.

8

Η Στρουμφίτα είναι το μόνο ενήλικο θηλυκό Στρουμφάκι. Δημιουργήθηκε από τον μάγο Δρακουμέλ με σκοπό να διεισδύσει στο Στρουμφοχωριό και να οδηγήσει τον Δρακουμέλ εκεί.

Η προέλευσή της εξηγείται στο επεισόδιο “Η Στρουμφίτα”, όταν ο Δρακουμέλ σκέφτηκε ότι ένα στρουμφοκορίτσι θα μπορούσε να προκαλέσει ζηλοτυπίες, ίντριγκες και έχθρα μεταξύ των συνήθως χαρούμενων Στρουμφ.

Αυτό θα είχε γίνει αν δεν την είχε φτιάξει τόσο άσχημη. Όταν ήταν υποχείριο του Δρακουμέλ ήταν μελαχρινή, άσχημη και ύπουλη.

9

Ο Δρακουμέλ έπειτα την άφησε στο δάσος, όπου τη βρήκε ο Προκόπης και την πήρε στο χωριό. Της δώσανε σπίτι και ήταν πλέον έτοιμη να αρχίσει το σχέδιό της.

Μέχρι που πλημμύρισε σχεδόν το χωριό και άρχισε να νιώθει ενοχές. Παραδέχτηκε πως δούλευε για τον Δρακουμέλ, και έτσι ο Μπαμπαστρούμφ συμφώνησε να την κάνει ένα Στρουμφάκι (χρησιμοποιώντας μαγικά στη σειρά και πλαστική χειρουργική στο κόμικ).

Ένα βράδυ, κι ενώ το φεγγάρι ήταν μπλε, ένας πελαργός έφερε το Μωρό-Στρουμφ στο χωριό. Κανένας δεν ξέρει από που προήλθε αλλά υιοθετήθηκε αμέσως απ’ όλο το χωριό

10

Στην Ελλάδα τα Στρουμφάκια έκαναν πρεμιέρα στην ΕΡΤ (η οποία ανέλαβε την 1η μεταγλώττιση της σειράς) την Τετάρτη 2 Μαΐου του 1984.

Στην Ελλάδα μεταγλωττίστηκαν και προβλήθηκαν από την ΕΡΤ οι 4 πρώτες μόνο τηλεοπτικές σεζόν της Αμερικάνικης σειράς κινουμένων σχεδίων (από τις συνολικά 9 σεζόν).

Στο ξεκίνημα της λειτουργίας του, το 1989, το Mega πρόβαλε παλιά και καινούρια επεισόδια των Στρουμφ κάθε Σάββατο μεσημέρι 13:30-14:00, αλλά είχε γίνει νέα μεταγλώττιση με φωνές άλλες από αυτές της μεταγλώττισης της ΕΡΤ

Οι συγγενείς του Πεγιό λένε πως αν και ποτέ δεν υπήρξε πολιτικοποιημένος, τα κείμενά του επηρεάζονταν από διαστάσεις της πραγματικότητας.

11

Για παράδειγμα σε ένα επεισόδιο τα Στρουμφάκια συγκρούονταν για τη στρουμφογλώσσα, κάτι που πιστεύεται ότι παρωδούσε τα τεκταινόμενα στο Βέλγιο, που ήταν διχασμένο ανάμεσα στους Γαλλόφωνους Βαλώνους και τους Ολλανδόφωνους Φλαμανδούς.

Μια άλλη θεωρία θέλει στο Στρουμφοχωριό να αναπαριστά μια ιδεατή κομμουνιστική κοινωνία. Οι υποστηρικτές της θεωρίας επισημαίνουν ότι ο Μπαμπά-Στρουμφ φορούσε πάντα κόκκινα και ότι ο ορκισμένος εχθρός του, ο Δρακουμέλ, που ήθελε να μεταμορφώσει τα μικροσκοπικά πλάσματα σε χρυσάφι, αποτελούσε μια μεταφορά του καπιταλισμού.

Μια μάλλον σιβυλλική εκδοχή έδινε ο ίδιος ο Πεγιό: έλεγε ότι “κατά βάθος, είμαστε όλοι Στρουμφάκια”

 12

Και να θυμάστε: αν είστε καλά παιδάκια δεν αποκλείεται να συναντήσετε και τα Στρουμφάκια…

 13